zondag 20 januari 2013

14: Kersenbloesem

Geïnspireerd door mijn bezoek aan Moskou en Sint – Petersburg schreef ik laatst een blog over bloemen en Rusland. Maar er is een land, ook ver weg van hier, dat veel meer heeft met bloemen: Japan.

In Japan leeft men met de natuur. Bloemen zijn sterk verbonden aan de levenswijze en cultuur van de Japanners. Deze zijn terug te vinden in kimono’s, schilderijen, serviezen en de Japanse bloemschik kunst. Toch is er één belangrijke bloem met symbolische waarde in Japan: de kersenbloesem.


Wij kennen de kersenbloesem ook wel als de prunus of sierkers. De Japanners benoemen de bloesem als sakura. Deze bloem is sterk verbonden met het leven: de bloei en het verval is verbonden met het leven van de mens.
De bloei van de sakura wordt gezien als teken dat de lente is begonnen. Maar er is ook een diepere betekenis. Daarin wordt het gezien als een uitbundig teken van leven dat net als bij mensen onderhevig is aan invloeden die we niet zelf in de hand hebben. Zon, regen en wind bepalen de duur van de bloei.

De sakura geeft een boodschap mee: het is belangrijk om intens te genieten van de bloei van een leven, om daarna te accepteren dat de bloei slechts van korte duur is. De mens is te vergelijken met het leven van de bloesem: overgeleverd aan de grillen van de natuur. In dat leven zal de een mooier en langer bloeien dan de ander. Die ander zal genoegen moeten nemen met een onopvallende plek in de schaduw.

De Japanners vieren de komst van de kersenbloesem met het kersenbloesemfeest: Hanami Matsuri. Dit feest vindt jaarlijks in maart plaats, maar gedurende de maanden maart, april en mei is er door het hele land een zogeheten kersenbloesemfront (sakura zensen) te zien. Van zuidelijke naar noordelijke richting komt telkens in een deel van het land de bloesem tot bloei. Op het moment van het Hanami Matsuri worden overal in het land, in parken waar de bloesems bloeien, feestjes, picknicks of ontmoetingen van geliefden gehouden.

Persoonlijk vind ik het erg mooi en bijzonder hoe dicht de Japanners bij de natuur leven en in dit geval bij de bloemen. De connectie die zij maken tussen de kersenbloesem en het leven, spreekt mij aan. Het is een mooie metafoor voor het leven dat wij leiden. Of misschien wel een levenswijze.
Het laat mij zien dat het leven eigenlijk heel simpel kan zijn; dat we moeten genieten van de kleine en natuurlijke aspecten van het leven. Dat we dat leven mogen vieren. En het belangrijkste misschien nog wel: we moeten het accepteren om van het leven te kunnen genieten en het leven te kunnen vieren.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten