zondag 17 februari 2013

29: A women ...

“Een vrouw moet ruiken als een vrouw en niet als een roos.”
Daarmee bracht Coco Chanel in mei 1921 haar parfum Chanel No.5 uit. Toentertijd een van de meest verkochte parfums en een parfum die vrouwen niet naar bloemen deed ruiken.
Toch zijn bloemen een belangrijke inspiratiebron geweest voor Coco Chanel. Ze gebruikte bloemen in haar werk als mode ontwerpster en liet ze terug komen in de haar diverse creaties. Daarnaast verschenen ze ook in haar huiselijke omgeving. De Camelia was de meest favoriete en gebruikte bloem in de ontwerpen van Coco Chanel.


De camelia staat symbool voor onsterfelijkheid. In Nederland kennen we deze bloem ook wel als de Japanse roos. Echter groeien de meeste soorten van deze bloem in China. Zo ook de camellia sinesis waar men in China en Japan thee van trekt. In de 17e eeuw werd deze drank ook in Europa populair wat resulteerde in hoge prijzen van de thee. Als reactie hierop haalden de Europeanen de camelia naar Engeland en begon deze kassen te kweken. Uiteindelijke wilden de Engelsen hun eigen thee van deze bloem trekken. Maar dat hadden de Chinezen door en hadden hen niet de echte theeplant meegegeven maar de camellia japonica: deze heeft hetzelfde blad maar geeft geen thee. Dit betekende niet het einde van de camellia voor de Engelsen. De plant kwam tot bloei en de gezichten van de Engelsen klaarden op: zij zagen een gat in de markt. Vervolgens was de struik lange tijd erg populair onder aristocraten.

Terug naar Frankrijk. Want het was de Franse keizerin Josephine die aanzet gaf tot de ‘cameliatrend.’ Vervolgens hebben schrijvers, componisten en schilders zich laten inspireren door deze bloem. De trend bereikte in het 19eeeuwse Frankrijk haar hoogtepunt toen Alexandre Dumas de roman ‘De dame met de camelia’s’ uitbracht. Ook in de opera werd aandacht besteed aan de bloem. Giuseppe Verdie vertelde in zijn opera La Traivate het verhaal van de hofdame die zich kleedde met camelia’s. De plant is vernoemd naar de missionaris Camel. Hij beschreef in zijn brieven uitgebreid de schoonheid van de bloem.

Chanel probeert de schoonheid van de bloem over te geven aan de vrouw. Want tegenwoordig gebruikt zij de camelia in haar beautyproducten zoals gezichtscrème. De camelia schijnt namelijk bijzondere eigenschappen te hebben die goed zijn voor de huid: een hydraterende werking.

De camelia, de favoriete bloem van Coco Chanel.
Een bloem die staat voor onsterfelijkheid en grote schoonheid kent.
Een bloem die misschien ook wel past bij Coco Chanel.
Want ondanks dat Coco Chanel in 1971 overleed, leeft zij nog steeds in de modewereld en onder beautykenners. En niet alleen onder de echte fashionista’s en beautykenners. Want elke vrouw is wel bekend met een van de vele uitspraken van Coco Chanel….

“A girl should be two things: classy and fabulous.”

“A woman who doesn’t wear perfume has no future.”

“Where should one use perfume?" a young woman asked. "Wherever one wants to be kissed.”

…….

Geen opmerkingen:

Een reactie posten