zaterdag 23 februari 2013

49: De orchidee

Sinds een paar maanden zit er een Thaise massagesalon bij ons in het dorp.
Locatie: boven het Chinees (afhaal)restaurant. En heel typisch vestigde de Thaise massagesalon zich in de tijd dat deze salons erg in opspraak waren. Bijna dagelijks kom ik langs de massagesalon en kijk ik even naar de ingang van het pand. Op de deur hangt het aanbod en in de hal staat een kastje met enkele kaarsen en orchideeën.


De orchidee.
Een lange tijd terug vond ik de orchidee een ‘oude mensen bloem.’
Ik vond ze stoffig: het is mogelijk heel de vensterbank vol te zetten met orchideeën en met een beetje verzorging staan ze maanden.
Tot ik ze op mijn werk ging verkopen en ze in allerlei mooie kleuren zag.
Ook in woontijdschriften zag ik de orchidee steeds meer terug komen en zag dat het een perfecte bloem is als styling in je huis.
En zo verdween het imago van de orchidee van stoffig en een ‘oude mensen bloem’ naar een imago van een subtiele en kunstige bloem

De orchidee is een luxepoppetje en laat zich graag verwennen.
Alleen nadat ze twee tot vier jaar met veel aandacht zijn verzorgd, zullen ze een mooie en volledige bloeiperiode doormaken.
En naarmate de jaren verstrekken wordt de orchidee mooier: hoe ouder de plant, hoe meer takken en hoe meer bloemen.
Dat stoffige imago is dus echt niet terecht…

De orchidee heeft als belangrijkste betekenissen: liefde, schoonheid en rijkdom. Ook wel bekend met de betekenis ‘je bent mooi.’
In het Victoriaanse Engeland staat de orchidee symbool voor rijkdom en luxe.
In tegenstelling tot bij de Grieken: daar stond de orchidee voor mannelijkheid.
Was het toch niet zo gek dat mijn vriend met zijn vrienden een orchidee in een hoge vaas cadeau gaf aan een van de jongens bij zijn housewarming.

Die mannelijkheid als betekenis van de orchidee vind ik wel interessant.
Eens zien waar dat vandaan komt.
De orchidee heeft dubbele wortelknollen dat waarschijnlijk deed denken aan teelballen. Dat betekent orchis in het Grieks.
Bij de Grieken stond de bloem symbool voor vruchtbaarheid: at een man een grote wortelknol van een orchidee dan zou hij waarschijnlijk een zoon verwekken. At een vrouw een kleine wortelknol, dan zou zij een dochter krijgen.
Orchid is afgeleid van orchidee en is een meisjesnaam uit de Griekse mythologie.
De naam werd oorspronkelijk gegeven aan de minderbedeelden uit de samenleving. Wanneer een meisje deze naam kreeg, werd de wens meegegeven dat ze net als de bloem later alsnog zou opbloeien. Want de orchidee zou na een lelijke start uiteindelijk een prachtige bloem worden.

Eens even zien, wat is nog meer over de orchidee bekend?
Naast een sieraad voor het huis, is de orchidee ook als medicijn of wondermiddel te gebruiken.
De Mexicanen gebruiken de orchidee in een drankje met chocolade om hen kracht en macht te geven. De oude Chinezen gebruiken de orchidee als medicijn tegen ziekte en hoesten.

De orchidee: luxe, schoonheid, kracht.
Misschien dat de orchidee om deze redenen in de Thaise massagesalon terugkomt ….

Geen opmerkingen:

Een reactie posten