zondag 13 januari 2013

2: Valentijnsdag

Afgelopen week was het weer Valentijnsdag. Een dag van de geliefden.
Op deze 14 februari geven zij elkaar extra aandacht met een cadeautje, kaart of
…. BLOEMEN!

Valentijnsdag kent een historische achtergrond. Maar het heeft zich ontwikkeld tot een commercieel feest. Vooral in de VS is die nadruk ontstaan, wat overgekomen in naar Nederland. De dagen voor 14 februari liggen de winkels vol met kleine cadeautjes, kaarten en bloemen. Er worden vooral veel kaarten en bloemen verstuurd en cadeau gedaan. Maar waar komt dat toch vandaan?


Op 14 februari in de derde eeuw zouden twee heiligen, beide met de naam Valentinus, om hun geloof gedood zijn en daarom op deze dag vereerd zijn. De een was priester in Rome, de ander een bisschop. Opvallend is dat er in hun leven geen aanwijzingen zijn voor de tegenwoordige invulling van Valentijnsdag. Tot en met 1969 ongeveer kon men op 14 februari Sint-Valentijn vereren in de rooms-katholieke kerk. Daarna is Valentijn van de heiligenkalender verwijderd.

Nu schijnt het zo te zijn dat men rond het midden van de twintigste eeuw is gestart met het invullen van deze leegte. Waarschijnlijk gestart vanuit de bloemenbranche. Toen is de ‘oude legende van broeder Valentijn’ bedacht. Regelmatig zijn hier nog variaties van te lezen. Een van die variaties is het verhalen dat Valentijn een monnik zou zijn geweest van een Italiaans klooster. Aan stelletjes die hem bezochten, schok bij geluksbloemen, die hij zelf kweekte in zijn kloostertuin.

Rond 1949 werd in Nederland bekendheid gegeven aan Valentijnsdag. Het ging toen goed in de bloemenbranche en rond 14 februari gingen werden er grote hoeveelheden bloemen naar Amerika geëxporteerd. De Nederlandse Bloemisterij gaf bekendheid aan deze nieuwe feestdag door een bloemenmand of een taart te geven aan mensen die zich voor hun omgeving verdienstelijk hadden gemaakt. De ideële gedachte was dat het een dag zou zijn voor het uiten van gevoelens van respect en waardering en mensen te bedanken door middel van een bloemetje.
De laatste jaren is Valentijnsdag echter steeds meer in het teken van de verliefdheid en de liefde komen te staan.

Ondanks de veranderende invulling van Valentijnsdag, blijven de bloemen een belangrijke rol spelen. De roost is de meest verkochte bloem met Valentijnsdag. Dat maakt het kiezen uit het grote aanbod bloemen misschien iets makkelijker. Maar pas toch op. Want niet elke roos is hetzelfde! Want bloemen, en zo ook rozen, dragen een bepaalde boodschap bij zich. Zo staan rode rozen voor liefde, passie en verlangen. Een bos rode rozen duid op warme gevoelens. De lengte van de steel zegt iets over hoe diep de gevoelens zitten. Roze rozen uiten waardering en bewondering. En mocht u de relatie willen beëindigen, koop dan een bos witte rozen. Wit staat namelijk voor een einde, een schone lei of een nieuw begin. Het aantal rozen dat u cadeau geeft, heeft een ook bepaalde boodschap in zich. Één rode roos zegt ‘ik hou van je.’ Wanneer u iemand leuk vindt, geeft u een enkele roze roos. Voor vriendschap geeft een enkele gele roos. ‘Ik ben trots op je’ zegt u met een enkele oranje roos. En een enkele blauwe roos duidt op onbereikbaarheid.

Afgelopen week, op Valentijnsdag moest ik ’s avonds werken.
Ik heb nog nooit zoveel mannen aan mijn kassa gehad die nog even snel bloemen kwamen kopen.
(Gaat u schamen mannen!)
De een kocht een bosje korte roosjes.
De andere een bos gemengde rozen (gemengde rozen = gemengde boodschap…)
Ook de losse roden rozen deden het goed (gelukkig….)
Net als de glazen vaas met een klein roosje erin.

Afgelopen week, op Valentijnsdag kreeg ik een lieve kaart van mijn vriend met een klein pakketje.
In dit pakketje zaten onder andere drie rozen.
Rode rozen.
Drie rode rozen.
Omdat we bijna drie jaar samen zijn.
Neppen rozen, dat wel.
Maar die staan wel eeuwig in bloei …


Geen opmerkingen:

Een reactie posten